allas.pestmegye.com
Pest megye
Munkaerő Közvetítő
Engedély száma: 15746-2/2011-5100-801 allas.moosz.com
,,A cég értékét az emberek adják
Felcsuti Zsolt
A Pest megyében működő FÉG Konvektor és Fűtőkészülékgyártó Zrt.-nél alkalmazásban álló több mint százötven munkavállaló helyzetére keresett és keres megoldást dr. Szűcs Lajos a körzet országgyűlési képviselője és Felcsuti Zsolt az MPF Holding vezetője. Ócsán a művelődési házban tartott egyeztető fórumon beszélt a vállalkozó a terveiről, arról, hogy mit látott egy felszámolás előtt álló vállalkozásban.
Miért érdemes milliárdokat befektetni a magyar gazdaságba? Lehet-e egy nagy múltú, de jelenleg a felszámolás szélén álló hazai céget újra nyereségessé tenni? A lehetséges válasz az ócsai FÉG Konvektor és Fűtőkészülék Gyártó Zrt., az MPF Holding és Felcsuti Zsolt közös történetében rejlik.

A közelmúltban vásárolta meg az MPF Holding a Commerzbanktól a nagy múlttal rendelkező ócsai FÉG Konvektor és Fűtőkészülék Gyártó céget. Az előző svéd-amerikai tulajdonban lévő vállalat a banktól az elmúlt években 1,750 milliárd forint hitelt vett fel, amelynek törlesztésével adós maradt. A FÉG elvesztette a tőkéjét, 260 millió forintos adótartozást halmozott fel, több százmillióval tartozik a beszállítóknak, áll a termelés a gyárban, a közműveket kikapcsolták, 150-200 ember veszítheti el a megélhetést jelentő munkáját.

 

 

Ebben a helyzetben miért akarja megmenteni egy magyar üzletember a céget? Mit lát benne?


Üzleti szempontból komoly kihívást és lehetőséget is egyben. A vállalatunk alapja az a családi vállalkozás volt, amelyet még az édesapám indított el a garázsában 1976-ban. Azóta kemény munkával az MPF Holding iparvállalattá vált. Vállalataink az európai ipar jelentős képviselői. Olyan cégeket működtetünk, mint a Kemikal a Clarflex vagy a Widenta, amely Európa legnagyobb csiszolószerszám gyára. A FÉG a tőkekivonás előtt Európa legmeghatározóbb gázkészülékgyára volt. Amikor az üzlet mellett döntöttünk, akkor ezt a lehetőséget láttuk meg benne. Ettől vált számunkra vonzóvá. A Commerzbank olyan befektetőt keresett, aki iparvállalatként tudja kezelni, és tudja tovább működtetni a céget. Mi ezt akarjuk.

 

Az üzleti életben az egyik legfontosabb kérdés, hogy az adott vállalkozás mikor hozza vissza a befektetett tőkét, mikor kezd hasznot termelni. A multikkal szemben gyakran megfogalmazott vád, hogy a pénzzel törődnek csak, a dolgozókkal nem. Az induláskor azonban az energiájuk jelentős részét az köti le, hogy dr. Szűcs Lajossal a térség országgyűlési képviselőjével és Bukodi Károly Ócsa város polgármesterével megoldást találjanak a cég volt dolgozói számára.


Mi egy csapat vagyunk. Ez a legnagyobb érték, ez a legnagyobb erő. Nem az ingatlanok, nem a gépek, hanem az ott dolgozó emberek. Akik tudják a gépeket kezelni, ismerik a terméket. Ha nem kellő elhivatottsággal csinálják azt, amit kell, akkor az a cég soha nem lesz eredményes. A legkorszerűbb gyár is tönkremehet, ha nem megfelelő emberek irányítják. Meg kell nézni a világon a sikeres vállalatokat! Azokat soha nem az motiválta, hogy pénzt keressenek.

 

 

Csapatjátékosnak tarja magát?


Igen, mindenféleképpen. Soha nem gondoltam, hogy mindent én tudok a legjobban. Éppen ezért kerestem mindig azokat a kollégákat, akik egy-egy szakterületet jobban ismernek nálam. Fontos, hogy egy cégnél, hogyan gondolkodnak. Egy vállalat értékét az ott dolgozó emberek adják.

 

Minden vállalkozó célja az eredményesség. Az Ön esetében csak a hozzá vezető út, maga a módszer más?


Az MPF Holding elég jelentős nyereséget termel. Furcsán hangzana az én számból, ha azt mondanám, hogy nem motivál, hogy eredményt termeljen a cég. Motivál, igenis motivál. Kollégáimmal Weiler Gábor gazdasági és projekt igazgatóval és Bálint Csaba értékesítési igazgatóval ezen dolgozunk.

 

Ha a FÉG helyzetére vetítjük mindazt, amit az előbb mondott, mikorra várható a termelés elindítása?


Ha a megállapodás megszületne a még folyamatban lévő jogi ügyekben, akkor az azt jelentené, hogy 30-40 emberrel azonnal indulhatnánk. Az alapanyagokat már megrendeltük, csak a megállapodásra várunk. Az a kapacitás, amellyel a FÉG rendelkezik, 200 embernek ad munkát. Arra van kiépítve. Nem mindegy, hogy a csarnokokat öt vagy ötven emberre fűtjük.

 

Amikor elhatározták, hogy újraindítják a gyárat, mi tűztek ki célul?


Számokban tudnám a legjobban kifejezni: a cégnek az alapkoncepció szerint a 7-10 milliárd körüli forgalmat kell hoznia. Árbevétellel arányosan 10%-os eredményt kell elérnie. Átvilágítottuk a vállalatot, és tudjuk azt is, hogy a tervek teljesíthetők. Ez az egésznek az alapja. Nagy hangsúlyt akarunk fordítani a termékfejlesztésre, az új megjelenésre. Nem szabad elfelejteni, hogy a FÉG-nél az elmúlt tíz évben nem jelent meg egyetlen új termék sem, pedig a szellemi kapacitás adott volt. A fejlesztési igazgatója az ország egyik legnagyobb tudással bíró gázkészülék-szakembere. A beszélgetés elején utaltam rá, a meglévő értékekre akarunk támaszkodni. Célunk, hogy továbbműködtessük a gyárat, európai szinten újra meghatározóvá akarjuk tenni.

T.A.


Álláskeresők

Kérjük adja meg E-mail címét a regisztrációs folyamat megkezdéséhez. Az Ön által megadott E-mail címre küldünk egy megerősítő levelet, amely tartalmazza a profil létrehozásához szükséges információkat.

Álláskereső

Elfelejtett jelszó

Állásajánló

Elfelejtett jelszó

Pest megye

Országos Kínálatunkból - www.allas.us
allas.pestmegye.com Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001- 2015. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu Magyarország